Bučno olje in zdravje

Bučno olje za zdravo kožo

Bučnemu olju so že v starih knjigah o zeliščih pripisovali velik pomen pri negi kože. Vitamini A, E, minerali, fitosteroli in mikroelementi so nujno potrebni za napeto kožo, močne lase in zdrave zobe. Zato lahko bučno olje uporabljamo kot negovalno olje za obremenjeno kožo, nohte in lase ter za učinkovite masaže.

Bučno olje pri obolenjih srca, ožilja in proti raku

Bolezni srca in ožilja ter rak nedvomno predstavljajo poglaviten zdravstveni problem sodobne civilizacije. Prezgodnja obolevanja lahko zmanjšamo ali celo preprečimo z zdravim načinom življenja, vključno z zdravo prehrano. Strokovnjaki za prehrano priporočajo zmanjšanje porabe vseh maščob, zlasti živalskih, ki naj bi jih zamenjala rastlinska olja. In med rastlinskimi olji je lahko tudi bučno olje koristno in zdravo zaradi visoke vsebnosti človeku prijazne linolne in linolenske kisline. Poseben pomen ima zlasti vitamin E, ki varuje ožilje pred prezgodnjo aterosklerozo.

Bučno olje pri vzdraženem mehurju

Veliko žensk, še posebno v obdobju mene, trpi zaradi vzdraženega mehurja, katerega simptomi so pogosto tiščanje na vodo, majhna količina izločenega urina in bolečine pri mokrenju. Za omilitev teh simptomov ljudska medicina med drugim priporoča tudi uživanje bučnega olja.

Bučno olje pri povečani prostati

Povečanje prostate je tipična bolezen starejših moških in je posledica spremenjenega hormonskega ravnovesja. Po izročilu ljudske medicine je povečanje prostate mogoče preprečevati z učinkovinami, ki se nahajajo prav v bučnem olju. Poleg preventivnega učinka na delovanje prostate se z uživanjem bučnega olja krepi tudi delovanje mehurja in zmanjša tiščanje na vodo. Fitosteroli, ki so prisotni v bučnem olju, dodatno okrepijo tkivo prostate. Za moške, ki bi se radi izognili težavam s prostato, je priporočljivo, da uživajo bučna semena in bučno olje.

Bučno olje za dolgo življenje

Bučno olje vsebuje celo vrsto snovi, ki koristijo našemu telesu, ga krepijo, zdravijo in ga ohranjajo vitalnega.