Proizvodnja

Pridobivanje bučnega olja

V Tovarni olja GEA imamo od leta 2007 najmodernejšo proizvodnjo za pridobivanje bučnega olja. Proizvodnjo bučnega olja pričnemo s prevzemom bučnic golic. Sledi priprava surovine, ki ima odločilen vpliv na kakovost končnega izdelka. Semena ščetkamo, da odstranimo voskasto povrhnjico, spihamo in odstranimo vse primesi, kot so ostanki buč, prah, kamenje, listje. Semena nato razvrstimo po velikosti in teži. Bučna semena nato segrejemo in zmeljemo. V ustreznem razmerju dodamo vodo in sol, da popokajo celične membrane in se izloči bučno olje. Pripravljeno maso nato pražimo v pražilnih ponvah ob stalnem mešanju. Praženo maso vodimo na stiskalnico, kjer iztisnemo bučno olje. Bučno olje pustimo, da se dva do tri tedne naravno useda, da se izločijo trde sestavine. Po tem času ga napolnimo v steklenice ali drugo embalažo. Pri proizvodnji bučnega olja nastaja kot stranski proizvod bučna pogača, ki je odlična hrana za živali.

Posebnosti in uporaba bučnega olja

Štajersko-prekmursko bučno olje GEA je značilne temno zelene barve in posebnega, zelo prijetnega okusa, ki spominja na pražene orehe. Že stoletja mu ljudje pripisujejo celo vrsto zdravju koristnih učinkov, zato ne sme manjkati v vsakdanji zdravi prehrani slehernega človeka, predstavlja pa tudi edinstven in nepozaben kulinarični užitek. Njegov specifičen okus pride prav posebno do izraza pri pripravi najrazličnejših solat, kot so zelena, krompirjeva, fižolova, paradižnikova, zeljna, kumarična, mesna, … Najpogosteje ga uporabljamo kot solatni preliv, pripravljen iz: bučnega olja, kisa, vode, soli ter začimb po okusu. Uporabljamo ga tudi za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov, npr. skutnega. Nekaj kapljic bučnega olja, prelitega preko vanilijevega sladoleda, pa je pravi gurmanski užitek.