Zaklad vitaminov

Zaklad vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi

Bučno olje vsebuje vitamin A in vitamin E. Vitamin E je še posebej dragocen vitamin, saj je najpomembnejši antioksidant. Bučno olje je eno od olj z najvišjo vsebnostjo vitamina E med vsemi jedilnimi olji. V Štajersko-prekmurskem bučnem olju Gea ga je od 50 – 70 mg na 100 gramov olja. Tudi vitamin A je nepogrešljiv za naše zdravje, saj, podobno kot vitamin E, deluje kot učinkovit lovilec prostih radikalov, krepi imunski sistem in skrbi za dober vid.

Poleg vitaminov se bučno olje ponaša še s številnimi drugimi zaščitnimi snovmi. Posebno vrednost imajo fitosteroli, ki v prebavnem traktu zmanjšujejo absorpcijo holesterola. Selen, fosfor, kalcij, kalij in magnezij so dobrodošli minerali, ki poskrbijo za pravilno delovanje organizma. Selen deluje antioksidativno ter preprečuje vnetja in nastanek rakavih obolenj. Pomemben je za krepitev srca in ožilja ter imunskega sistema. Zelo pomembna pa sta tudi citrulin in cucurbitin, ki učinkujeta preventivno proti povečani prostati, cucurbitin pa je poleg tega učinkovito sredstvo proti glistam.


Sestava maščobnih kislin

Maščobna kislina Oznaka Delež (v %)
Palmitinska kislina C 16 : 0 8 – 13
Stearinska kislina C 18 : 0 5 – 16
Oleinska kislina (Omega 9) C 18 : 1 24 – 43
Linolna kislina (Omega 6) C 18 : 2 38 – 58
Linolenska kislina (Omega 3) C 18 : 3 do 1
Arahinska kislina C 20 : 0 do 1
Gadoleinska kislina C 20 : 1 do 0.5
Behenska kislina C 22 : 0 do 0.3

 

Nenasičene maščobne kisline

Bučno olje je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin. Za človeka najpomembnejši nenasičeni maščobni kislini sta linolna in linolenska kislina, ki ju imenujemo tudi Omega 6 in Omega 3. Obe nenasičeni maščobni kislini igrata osrednjo vlogo pri nastanku tkivnih hormonov, ki vplivajo na funkcijo celic in na sistem celičnih imunskih reakcij.

Slika1