Rižev šarkelj s prekajenim mesom

Sestavine:

  • 25 dag riža
  • debela čebula
  • šopek peteršilja
  • 20 dag surovega prekajenega mesa
  • 20 dag pečenega svinjskega mesa (ostanki pečenke)
  • drobtine za model
  • CEKIN sončnično olje (za praženje čebule)
  • 7 dag masla
  • 3 jajca
  • sol, poper, majaron

Priprava:
Riž skuhamo (ne premehko) v zadostni količini slane vode, stresemo na cedilo, splaknemo s hladno vodo, dobro odcedimo in prihranimo. Svežo čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Prekajeno in pečeno meso narežemo na kockice. Model za šarkelj premažemo z maslom in potresemo z drobtinami.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V ponvi segrejemo malo sončničnega olja, čebulo zlato rumeno prepražimo, dodamo meso, hitro prepražimo in nato ohladimo. Margarino penasto zmešamo, postopoma vmešamo jajca ter začinimo s soljo in poprom. Dobljeno zmes dobro premešamo z rižem, mesno maso ter peteršiljem in majaronom. Napolnimo model in površino lepo zgladimo. Pečemo v pečici eno uro. Pečen šarkelj naj se ohladi, nato ga stresemo iz modela in narežemo na primerne kose.

Namig: Zraven tekne sveža zelena solata.

Dober tek.

PDF download