GEA Bio kokosovo olje

100 %, hladno stiskano, deviško

Kokos – drevo življenja

Kokosovo olje se uporablja v tropskih državah že več kot tisoč let. Pridobljeno je iz jedra mesa zrelega kokosa, ki raste na kokosovi palmi (Cocos nucifera). Kokosova palma je zelo visoko cenjena. Opisujejo jo kot drevo življenja in je najpomembnejša kulturna rastlina v tropskem pasu, saj daje zavetje in hrano tako ljudem kot živalim.

Palme ob morju

Kokosovi orehi rastejo na palmah, ki dosežejo v višino do 30 metrov in imajo 5 metrov dolge liste. Od cvetenja do končne kalitve kokosovega oreha včasih traja tudi do 2 leti in pol. Dočaka lahko tudi do 100 let, najbolj pa obrodi med 10 in 50 letom. Na enkrat lahko obrodi 75 orehov, ki so veliki kot otroška glava in tehtajo do 3 kilograme. Zrel kokosov oreh sestavlja trdna lupina, kokosovo meso in kokosova voda ali kokosovo mleko.

Kokosova palma

 

Pridobivanje kokosovega olja

GEA bio deviško kokosovo olje je pridobljeno s postopkom hladnega stiskanja sredice sveže obranih in ekološko pridelanih  kokosovih orehov.  V trdnem stanju je bele barve,  prijetnega okusa in ima bogat vonj po kokosu. Za kokosovo olje je značilno, da spreminja agregatno stanje glede na temperaturo okolja. Na hladnem (oz. v hladilniku) se hitro strdi, na sobni temperaturi postaja vse mehkejše, pri temperaturi nad 25 °C postane olje tekoče in bistro.


Sestava in lastnosti kokosovega olja

Kokosovo olje je v največji meri sestavljeno iz nasičenih srednje-verižnih maščobnih kislin, ki imajo antioksidativne lastnosti. Največji delež predstavlja lavrinska maščobna kislina ( 50 %). Ta ima v nasprotju s trans-nasičenimi maščobami številne ugodne učinke. Naš organizem je ne skladišči, ampak jo pretvori v energijo. Pretvori se v monolavrin in deluje antivirusno in antibakterijsko, hkrati pa ne uniči črevesnih bakterij, ki so potrebne za zdravo presnovo.

Lavrinska kislina je naravna maščobna kislina, ki je pomembna sestavina materinega mleka. Najbogatejši in najdostopnejši vir je gotovo kokosovo olje. Lavrinska kislina se v črevesju spremeni v monolavrin, ki dojenčke varuje celo pred virusi, ki so prevlečeni z maščobno oblogo  in pred patogenimi bakterijami. Pomembno je, da lavrinsko kislino vključimo v našo prehrano, da ohranimo zdrav imunski sistem.

Uporaba kokosovega olja v kulinariki

GEA bio deviško  kokosovo olje je zaradi sestave maščobnih kislin izjemno stabilno pri visokih temperaturah, zato je primerno za peko, cvrtje in kuhanje. S svojo eksotično aromo obogati juhe, omake in sladice. Je odličen dodatek k čokoladi, sladoledu in pri pripravi raznih napitkov.
Za božanski okus, dodatno hranilno vrednost in odlično odpornost ga priporočamo kot dodatek k smoothijem.

Jogurtovo pecivo s kokosovim oljem                                                        

Jogurtovo pecivo s kokosovim oljem

 

 

 

 

 

Orehove palačinke s kokosovim olje

orehove_palacinke

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Uporaba kokosovega olja v kozmetiki

Kokosovo olje je naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti našo kožo in telo pred nastajanjem nevarnih prostih radikalov – ti namreč povzročajo staranje naše kože in poškodbe na njej.
Ob stiku s kožo se topi in zelo dobro razmaže, velja pa tudi za hitro vpijajoče olje, zaradi česar ne pušča mastnega filma na koži. Ker ima kokosovo olje ob nanosu hladilen učinek, je izvrstno za nego kože po sončenju. Prepreči lupljenje kože, ki je posledica opekline.

V kozmetiki se uporablja tudi za nego las, saj je znano kot odličen regenerator, kateri obnavlja lasišče in uspešno preprečuje pojav prhljaja. Na laseh se ga pusti pol ure (če je čas, je dobrodošlo tudi več), nato pa se lase umije z naravnim šamponom in za njih poskrbi tudi z balzamom. Tako bodo lasne luske ostale zaprte, lasje pa bodo ohranili svoj zdrav lesk.

Slika kokos in kozmetika

Zdravilni učinki kokosovega olja

Pomaga pri uravnavanju telesne teže
Ker vsebuje zdrave trigliceride – srednje verižne maščobne kisline, ki se ne skladiščijo v telesu in ne nevarne trans maščobe, kokosovo olje ne redi. Trigliceridi pospešujejo presnovo, skladiščijo neporabljene kalorije in organizmu zagotavljajo energijo.

Podpora imunskemu sistemu
Deviško kokosovo olje je najbogatejši vir lavrinske maščobne kisline. Naše telo jo zlahka prebavlja in učinkovito pretvarja v energijo. Pomembno je, da lavrinsko kislino vključimo v našo prehrano, da ohranimo zdrav imunski sistem.

Deluje antivirusno in antibakterijsko
Lavrinska kislina se v organizmu pretvori v monolavrin, ki deluje antivirusno in antibakterijsko.

Uravnava holesterol v krvi
Kokosovo olje vsebuje zdrave trigliceride, ki se ne skladiščijo in s tem pomaga pri uravnavanju holesterol v krvi.

Uravnava sladkor
Kokosovo olje znižuje glikemični indeks zaužite hrane, zato preprečuje nihanje krvnega sladkorja.

Izboljšuje izločanje inzulina
Kokosova maščoba dobavlja energijo v celice neposredno in pri tem ne potrebuje inzulina.

Mladostna koža
Kokosovo olje je naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti našo kožo in telo pred nastajanjem nevarnih prostih radikalov. Redna uporaba kokosovega olja bo vidno izboljšala kakovost in lepoto vaših nohtov, las in kože.

 

 

BioZnak Eko          kokosovo olje bio