Kako nastane majoneza?

Majonezo je izumil francoski kuhar leta 1756

Po zgodovinskih pričevanjih je nastanek majoneze povezan s Francozi.  Leta 1756 je francoski vojvoda de Richelieu proslavljal zmago v boju proti britanski vojski za pristanišče Port Mahon na Menorci.  Na slavnostni pojedini naj bi postregli s hladno omako iz smetane in jajc, a ker je smetane v kuhinji zmanjkalo, jo je iznajdljivi kuhar v nuji nadomestil z oljem. Francozom je bila ta noviteta tako všeč, da je postala sestavni del njihovega jedilnika. Okusna omaka je kaj kmalu prešla meje francoskega ozemlja, danes pa jo pozna ves svet.

Kaj je majoneza?

Majonezo proizvedemo s postopkom emulgiranja jedilnega sončničnega olja v vodni fazi, katere sestavina je tudi kis. Kot emulgator uporabljamo  jajčne rumenjake. Majonezi dodajamo tudi gorčico, sladkor, začimbe, začimbne ekstrakte ter druge dodatke.

Kako nastane Gea majoneza?

1. Proizvodnjo Gea majoneze pričnemo s pripravo in tehtanjem vseh sestavin, ki jih predhodno v lastnem laboratoriju skrbno senzorično, fizikalno-kemijsko in mikrobiološko pregledamo. Glavna sestavina majoneze je sveže jedilno rafinirano sončnično olje, ki ga proizvedemo v lastni rafineriji in predstavlja 76 % proizvoda. Ostale sestavine so voda,  jajčni rumenjaki, alkoholni kis, gorčica, sladkor, jedilna sol, mlečna in citronska kislina in kalijev sorbat.

2. V naslednji fazi proizvodnje postopno doziramo posamezne sestavine v homogenizator oz. mešalno posodo. Najprej v homogenizator doziramo vodo, nato v vodi topne sestavine in jajčne rumenjake. Ob stalnem mešanju postopno dodajamo sončnično olje do nastanka trdne in stabilne emulzije. Na koncu dodamo še kis, gorčico in kislini in emulzijo mešamo toliko časa, da nastane majoneza z gladkim videzom, čvrsto konsistenco in prijetno aromo. Proizvodnja majoneze poteka pod izredno strogimi higienskimi pogoji, pri temperaturi okrog 15 o C in ob nenehni natančni kontroli kakovosti, da ne pride do tvorbe patogenih organizmov.

Majoneza

 

3. Iz homogenizatorja majonezo doziramo na ustrezen polnilni stroj – za kozarce po 620 g ali tube po 165 g. Kozarce in tube zapakiramo v kartonske škatle, le-te zložimo na palete in odpeljemo v hladilnico, kjer jih skladiščimo pri temperaturi od 5 do 15 o C.

Proizvodni trak majoneze

 

Kako nastane GEA tatarska omaka?

GEA tatarska omaka je proizvedena iz sončničnega olja, jajčnih rumenjakov,  kisa, gorčice, čebule, kumaric in začimb. Edinstven okus GEA tatarske omake je prilagojen okusu slovenskih potrošnikov.  Tatarska omaka je nepogrešljiv dodatek pri vseh vrstah ocvrtih jedi, pri jedeh z žara, priporočamo pa jo tudi h kuhani govedini, hrenovkam, zelenjavi …

Skrivnost polnega okusa GEA majoneze in tatarske omake je razkrita.
GEA majoneza in GEA tatarska omaka sta izdelka bogatega in harmoničnega okusa, ki ju v Tovarni olja Gea d.d.
proizvajamo po lastni tradicionalni recepturi, iz rafiniranega sončničnega olja iz lastne proizvodnje.

Uporaba majoneze

Ljudje smo po naravi gurmani in radi uživamo ob dobri hrani. Ne imejmo slabe vesti, če se občasno z okusno hrano tudi pregrešimo. Pri tem je seveda dobro upoštevati priporočila, kako pregrehe pametno vključiti v naš, sicer zdrav življenjski slog. Če imate radi majonezo, je potrebno vedeti, v kakšni količini jo lahko vključujemo v našo prehrano. Splošno vodilo naj bo dejstvo, da ena velika žlica (20 g) majoneze vsebuje približno 144 kcal, okrog  16 g skupnih maščob in 2 g nasičenih maščob. S tremi polnimi žlicami majoneze že pokrijemo naše dnevne kalorične potrebe po vseh maščobah. Majonezo dandanes uporabljamo pri pripravi najrazličnejših jedi: za solatne prelive, kot prilogo pri različnih jedeh – zlasti ocvrtih, kot dodatek  k sendvičem in hamburgerjem, za dekoracijo obloženih kruhkov ter kot osnovo pri pripravi solat. Če majonezi dodamo grah, korenje, kisle kumarice ter začimbe dobimo odlično francosko solato.  Če le-tej dodamo še kuhan krompir ali testenine pa že nastane nasiten, samostojen obrok.

Majonezne omake in solatni prelivi

Z majonezo kot osnovo lahko pripravimo različne omake. Primešamo ji različne začimbe, da je okus nekaj posebnega in vedno malo drugačen.

Andaluzijska omaka nastane, ko majonezi dodamo kuhan paradižnikov pire, na drobne koščke narezano rdečo papriko in jo po okusu začinimo s soljo in poprom.Omaka aioli izvira iz Provanse in jo lahko postrežemo k trdo kuhanim jajcem, mesu in ribam. Majonezi dodamo malo olivnega olja, nasekljan in strt česen, limonin sok ter jo začinimo s soljo in poprom.

Remulada je priljubljena jed, ki prihaja iz dežel severne Evrope. Majonezi primešamo malce gorčice, strt česen in poper. Po želji jo lahko obogatimo še z inčunovo pasto in sesekljanim trdo kuhanim jajcem. Priporočamo jo kot prilogo k vsem vrstam rib, k ocvrtemu mesu, k mesu z žara ter h kuhani in ocvrti zelenjavi.

Zelena omaka je za ljubitelje mediteranske kuhinje. Majonezi dodamo baziliko, peteršilj, lahko tudi drobnjak in pehtran. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo limonin sok.

 Slika omak z majonezo

 

Majoneza je tudi odlična osnova za solatne prelive, s katerimi solato začinimo in obogatimo.

 

Majonezni preliv s hrenom

Sestavine:Majonezni preliv s hrenom

 • 3 žlice GEA majoneze
 • 3 žlice nastrganega hrena
 • ščepec soli
 • 2 žlici vina
 • 2 žlici kisa

Majonezi dodamo nariban hren, belo vino in kis ter začinimo s soljo. Obogatimo jo lahko še s kislo smetano ali jogurtom.  Majonezni preliv je primeren za krompirjevo ali mesno solato.

 

Majonezni preliv z gorčico

Sestavine:

 • 20 dag GEA majoneze
 • 1 žlica gorčiceMajoenzni preliv z gorčico
 • 2 žlici GEA ekstra deviškega oljčnega olja
 • sok 1 limone
 • peteršilj ali drobnjak
 • kisla smetana ali jogurt
 • poper, sol

Majonezi dodamo gorčico, olje, limonin sok, sesekljan peteršilj ali drobnjak ter kislo smetano ali jogurt.
Preliv je odličen za različne vrste solat.

 

Kanapeji z dimljenim lososomKanapeji z dimljenim lososom

Sestavine:

 • 50 dag francoske štruce
 • 20 dag filejev dimljenega lososa
 • 5 listov radiča
 • 10 žlic GEA tatarske omake

Priprava:
Francosko štruco narežemo na tanjše rezine. Fileje dimljenega lososa zrežemo na ožje trakove. Liste radiča operemo in razrežemo na manjše kose. Na losos položimo manjši list radiča in ga zvijemo. Vsako rezino kruha namažemo s tatarsko omako , na katero položimo zvit losos.

Pripravljene kanapeje razporedimo na servirni pladenj in postrežemo gostom.

 

 

62x_5x2_sp_jumbo2015_504x238_TISK