Uporaba olj


Jedilna rafinirana olja

Jedilna rafinirana olja so zaradi nevtralnega vonja in okusa primerna za kuhanje, dušenje, pečenje, mariniranje, praženje in cvrtje, pripravo vseh vrst solat, solatnih prelivov, hladnih jedi, juh, omak, rib, morskih sadežev, majonez, za peko kruha, sladic, in pripravo drugih hladnih in toplih jedi.


Jedilna nerafinirana olja

Jedilna nerafinirana olja se zaradi izbranega okusa, vonja in arome  uporabljajo predvsem za pripravo hladnih jedi, vseh vrst solat, omak, namazov, prelivov in specialitet.


Jedilna hladno stiskana olja

Jedilna hladno stiskana olja se uporabljajo v majhnih količinah. Predvsem so primerna za pripravo zelenjavnih in listnatih, v manjši meri pa tudi sadnih solat. Z njimi kuhamo tam, kjer je v receptu malo maščobe. Zelo so uporabna tudi za pripravo test, kot so: vlečeno testo, kvašeno, krompirjevo testo, kuhano ali paljeno testo, za marinade. Hladno stiskana olja ne uporabljamo za pripravo majonez, saj lahko tako pripravljene majoneze dobijo grenak priokus.


Mešanice rastlinskih olj

Mešanice rastlinskih olj so pridobljene bodisi z mešanjem jedilnih rafiniranih rastlinskih olj, jedilnih  nerafiniranih rastlinskih olj in jedilnih hladno stiskanih olj s ciljem doseganja ugodne sestave maščobnih kislin Omega 3  in Omega 6, visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščobnih kislin in vitamina E.