Kako nastane GEA majoneza?

  1. Pregled in tehtanje surovin
    Proizvodnjo Gea majoneze pričnemo s pripravo in tehtanjem vseh sestavin, ki jih predhodno v lastnem laboratoriju skrbno senzorično, fizikalno-kemijsko in mikrobiološko pregledamo. Glavna sestavina majoneze je sveže jedilno rafinirano sončnično olje, ki ga proizvedemo v lastni rafineriji in predstavlja 76 % proizvoda. Ostale sestavine so voda, jajčni rumenjaki, alkoholni kis, gorčica, sladkor, jedilna sol, mlečna in citronska kislina in kalijev sorbat.
  2. Mešanje
    V naslednji fazi proizvodnje postopno doziramo posamezne sestavine v homogenizator oz. mešalno posodo. Najprej v homogenizator  doziramo vodo, nato v vodi topne sestavine in jajčne rumenjake. Ob stalnem mešanju  postopno dodajamo sončnično olje do nastanka  trdne in stabilne emulzije. Na koncu dodamo še kis, gorčico in kislini in emulzijo mešamo toliko časa, da nastane majoneza z gladkim videzom, čvrsto konsistenco in prijetno aromo. Proizvodnja majoneze poteka pod izredno strogimi higienskimi pogoji, pri temperaturi okrog 15 o C in ob nenehni natančni kontroli kakovosti, da ne pride do tvorbe patogenih organizmov.
  3. Polnilni stroj
    Iz homogenizatorja  majonezo  doziramo  na ustrezen polnilni  stroj  – za kozarce po 620 g  ali  tube po 165 g. Kozarce in tube zapakiramo v kartonske škatle, le-te zložimo na palete in odpeljemo v hladilnico, kjer jih skladiščimo pri temperaturi od 5 do 15 o C. Od tam pa potujejo v trgovine in zatem v naše domove.

 

 


Vsi nasveti in zanimivosti