Olje črne kumine je bogat vir esencialnih maščobnih kislin

Po znanstvenih raziskavah seme črne kumine vsebuje osem od devetih esencialnih aminokislin; minerale, kot so cink, baker, železo, fosfor in kalcij; folno kislino in vitamine A, B1, B2, B6 in C.

Gea olje črne kumine pridobivamo s hladnim stiskanjem semen iz ekološke pridelave.  Semena vsebujejo od 25-28 % olja, tako da za 1 l olja črne kumine potrebujemo 5-6 kg semen.

Olje črne kumine je zelo bogat vir esencialnih maščobnih kislin, od katerih sta najpomembnejši linolna oz. Omega 6  in gama-linolenska maščobna kislina oz. Omega 3.  Večkrat nenasičene maščobne kisline so življenjsko pomembne za razvoj in normalno delovanje organizma. Sodelujejo pri proizvajanju energije in pri transportu kisika po telesu, pomembne so za nastajanje hemoglobina, pospešujejo presnovo, krepijo imunski sistem, blažijo in zavirajo vnetja, znižujejo krvni tlak, koristijo pri srčno-žilnih obolenjih, zmanjšujejo potrebo po inzulinu in pomagajo pri depresiji.

Olje črne kumine vsebuje tudi manjši delež eteričnega olja, kar daje olju značilen pikanten okus. Najbolj pomembna učinkovina eteričnega olja je antioksidant timokinon, ki deluje kot analgetik (lajša bolečine), antihistaminik ( protialergijsko delovanje) in antiepileptik (prepreči epileptične napade).  Po raziskavah naj bi se v semenu črne kumine nahajali še dve pomembni aktivni snovi, to sta nigelon in nigelidin. Nigelon, podobno kot timokinon, deluje kot antihistaminik, nigelin pa skupaj z melantinom spodbuja čiščenje črevesja.


Vsi nasveti in zanimivosti